SAVJETI I PREPORUKE ZA PANDEMIJU I POTRES

Poštovani roditelji,

u trenutnim okolnostima u kojima smo se našli – u socijalnoj izolaciji zbog suzbijanja pandemije virusa COVID-19 te uz dodatna traumatska iskustva potresa u Petrinji, Zagrebu i okolici – važno je osvijestiti misli, osjećaje i ponašanja koja trenutno proživljavate, kako Vi tako i Vaša djeca. 

U ovim neizvjesnim vremenima i neočekivanoj situaciji budite blagi prema sebi i drugima; dopustite osjećanje i izražavanje emocija, uvažite osjećaje drugih – bila to zabrinutost, strah, ljutnja, tuga, frustracija, bezvoljnost ili druge (neugodne) emocije. Čak i ako ne znate kako se osjećate, to je u redu. 

Svatko od nas na drugačiji način doživljava nove, nepoznate i stresne situacije, ovisno o prijašnjem iskustvu i individualnim okolnostima u kojima se nalazimo, no naše individualne emocije nisu nimalo manje vjerodostojne zbog toga, niti trebaju biti zanemarene.

Kako bismo Vam olakšali snalaženje u ovim izvanrednim okolnostima, a s ciljem da posredno omogućimo pomoć i Vašoj djeci, pripremili smo nekoliko poveznica iz specijaliziranih institucija za psihosocijalnu pomoć i podršku na kojima možete pronaći smjernice za sebe i svoje dijete.

 

POTRES:

 
 
 
 
 
 

  

Trauma from Zagrebacko Psiholosko Drustvo on Vimeo.

 

KORONAVIRUS:
  1. Sve što trebate znati o koronavirusu – kako prati ruke, kako razgovarati s djecom o koronavirusu, kako ga objasniti najmanjima, kako smanjiti stres kod djece, ideje za igre i aktivnosti
  1. Kako pružiti podršku djeci u periodu zdravstvene krize
  1. Kako objasniti samoizolaciju
  1. Preporuke za dojenje
  1. Suočavanje sa stresnim događajima
     

Slikovnice i radni materijali: 

U slučaju da je Vama ili Vašem djetetu potrebna psihološka pomoć, možete nam se obratiti na našu e-mail adresu psiholog@vrtic-bajka.hrili na jedan od službenih brojeva za stručnu psihološku pomoć:
 
  • Psihološka pomoć na području Grada Zagreba (0 do 24h)   
091/ 913 5689,    091/ 755 4702,    091/ 784 7558,    091/ 939 5944,   091/ 947 8762
 
  • HRABRI TELEFON Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba (9 do 20h)
116 111 (za djecu),    0800 0800 (za odrasle)

 
Ukoliko Vaše dijete trenutno ide u vrtić, Hrvatska psihološka komora pripremila je smjernice za rad u ovim specifičnim uvjetima koje možete vidjeti na linku.

Molimo Vas da (koliko je u Vašoj mogućnosti) pratite i poštujete odluke Stožera civilne zaštite RH u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom, ali povrh svega da brinite o sebi i vašim (i našim) najmanjima te da nastojite zadržati optimizam kako bismo zajednički, a odvojeno, prebrodili ovo izazovno razdoblje!


 
 
 
 

Ispiši stranicu