Prehrana
KULINARSTVO U NAŠEM VRTIĆU
Kvaliteta i raznovrsnost namirnica, ukusno pripremljena jela, prilagođenost dobi i potrebama djece, estetski primamljivi obroci i zdravstveno ispravna hrana odlike su kvalitetne prehrane djece. U našem vrtiću o tome brine cijeli tim stručnih radnika.
Kreiranje jelovnika u našem vrtiću
Jelovnik se planira tjedno, a sastavlja ga komisija: voditelj prehrane i glavna kuharica. Jelovnik se bazira na preporukama "Prehrambenih standarda za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću – jelovnici i normativi", koji je publiciran od strane zdravstvenih voditeljica dječjih vrtića, a u čijoj je izradi sudjelovala i zdravstvena voditeljica vrtića Bajka. Posebna odlika prehrambenog tima je motivacija i spremnost za primjenu suvremenih nutricionističkih načela u načinu pripreme jela, kombiniranju , promociji i upotrebi visokovrijednih namirnica.
Zdravstvena ispravnost jela i higijena
Mi smo među prvim vrtićima koji je uveo HACCP sustav, odnosno sustav osiguranja zdravstvene ispravnosti obroka, koji kontrolira sve procese u pripremi i distribuciji jela za djecu, kako bi se uklonila bilo kakva mogućnost kontaminacije hrane odnosno mogućnost otrovanja hranom. Uz sam HACCP,-interni sustav kontrole , kontrolu vrši i Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba . ZZZJZ analizira uzorke hrane u odnosu na bakteriološku ispravnost i kvalitativno/kvantitaivne vrijednosti, te također provodi kontrolu higijene prostora i osoblja uzimajući uzorke briseva sa površina opreme i sa ruku djelatnika.
Ispiši stranicu