O vrtiću

Naša priča započela je prije devedeset i jednu godinu. Danas s ponosom možemo reći da smo vrtić s dugom tradicijom i jedan od najstarijih vrtića u gradu Zagrebu.

Vratimo se na naš početak. Ispričat ćemo vam našu priču..

U vrijeme prije drugog svjetskog rata, Trešnjevka je bila najveće predgrađe Zagreba s puno djece koja nisu bila obuhvaćena gotovo nikakvim oblikom skrbi. Na Selskoj cesti, 1932. godine, otvara se ustanova pod nazivom “Gradsko dječje sklonište” namijenjena čuvanju djece siromašnih radničkih obitelji. Budući da je potreba za ovakvim smještajem djece rasla, 1937. godine njihov broj bio je 240. Početkom II. svjetskog rata “Gradsko dječje sklonište” je prihvaćalo djecu čiji su roditelji stradali u ratu. Nakon 1945. godine naziv ustanove je preimenovan u “ Dječje obdanište Anđela Cvetković”, a kao primarni cilj u radu se ističe odgojno-obrazovno djelovanje i formiranje svestrane ličnosti. Godine 1965. ustanova više ne zadovoljava smještajnim kapacitetima te se otvara područni objekt “ Vladimir Gortan” na Opatijskom trgu.

U Zorkovačkoj ulici 21. ožujka 1980. godine otvoren je centralni objekt s kapacitetom smještaja  oko 200 djece, a po prvi puta obuhvaćena su djece od 1. do 3. godine s kojima su  radile medicinske sestre.
Budući da je i dalje rasla potreba za smještajem djece, 1983. godine prošireni su kapaciteti otvaranjem tri odgojne skupine u adaptiranom prostoru osnovne škole „V. Cerin“, čime je omogućeno otvaranje dvije skupine djece u smjenskom boravku za roditelje koji su radili u tjednim smjenama. Tada je to bio jedini vrtić u gradu u kojem su djeca mogla boraviti do 21:00 sat.  Slijedi otvaranje objekta „Ciglenica“ u Humskoj ulici, 7. ožujka 1985. godine. Sveukupno vrtić tada ima 31 odgojnu- obrazovnu skupinu. Naziv Dječji vrtić „Bajka“,  koji i danas nosi, dobio je 1991. godine na prijedlog odgojiteljice Marije Cikojević. Zadnje proširenje smještajnih kapaciteta bilo je 2017. godine otvaranjem područnog objekta Vrbani III.

 Danas smo vrtić koji svojim kapacitetima obuhvaća cca. 900 djece, zapošljava 197 djelatnika, ima 44 odgojno-obrazovne skupine i djeluje u dvije gradske četvrti; Trešnjevka-sjever i Trešnjevka-jug. Centralni objekt nalazi se u Zorkovačkoj ulici 8, a područni objekti na Selskoj cesti 95, Opatijskom trgu 9, u Humskoj ulici 1 te u Kuzminečkoj ulici 12 na Vrbanima. Kvaliteta našeg odgojno-obrazovnog rada vidljiva je kroz naše posebne programe, a naša specifičnost u gradu Zagrebu je Program za djecu s poremećajima iz spektra autizma.

 

Ispiši stranicu